Caterpillar bulldozers spelen sleutelrol in militaire operaties in Israël

Caterpillar bulldozers spelen sleutelrol in militaire operaties in Israël

Caterpillar is een wereldleider op vlak van graafmachines en bulldozers voor mijnbouw en constructiewerken. Caterpillar Inc. Is een multinationaal bedrijf met hoofdzetel in de VS en verschillende productie-eenheden over de hele wereld. Caterpillar België is de tweede grootste afdeling en stelt 4.700 mensen tewerk. De afdeling produceert cylinders, hydraulische gravers en andere cruciale onderdelen voor bulldozers.

Caterpillar levert oorlogsuitrusting aan het Israëlische leger.

De werktuigen van Caterpillar worden gebruikt bij het slopen van huizen van Palestijnen in de bezette gebieden, bij de constructie van de Muur, bij het bouwen van de Joodse Kolonies op Palestijns grondgebied en bij militaire operaties door het Israëlische leger.
Het Israëlische leger gebruikte onbemande D9 Bulldozers (Black Thunder) bij de aanvallen op Gaza eind 2008 en gebruikte een onbemande versie van Caterpillars kleinere voertuig (Front Runner) speciaal ontwikkeld voor oorlog in stedelijke gebieden.

Een Israëlische bevelhebber beschreef de Caterpillar Bulldozers als wapens die een sleutelrol spelen in de militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gaza strook. (Alon, Ben David ‘Israel-Double Jeopardy,’ Janes Defence Weekly, 17/11/04)

De D9 is meer dan 4 meter hoog en kan in één beweging tot 1,8 m eter diep doordringen in een betonnen structuur. De voorste spade is 2 meter hoog en meer dan 4 meter breed. Langs de achterkant zit een 'ripper', die tot 2 meter diep in de grond kan dringen.

De D9 is meer dan 4 meter hoog en kan in één beweging tot 1,8 m eter diep doordringen in een betonnen structuur. De voorste spade is 2 meter hoog en meer dan 4 meter breed. Langs de achterkant zit een 'ripper', die tot 2 meter diep in de grond kan dringen.

De Caterpiller bulldozers worden aangepast voor oorlogsvoering door het bedrijf ITE van ZOKO Enterprises, de Caterpillar vertegenwoordiger in Israël. De bulldozers worden voorzien van pantsers, apparatuur om onbemand te kunnen worden ingezet, en wapens. ITE is verantwoordelijk voor het aanpassen van de werktuigen en het onderhoud en operaties tijdens de militaire aanvallen.

Caterpillars leveringen aan Israël lijken niet te stroken met haar eigen Gedragscode.
Deze Gedragscode van Caterpillar stelt immers: “Caterpillar accepts the responsibilities of global citizenship. Wherever we conduct business or invest our resources around the world, we know that our commitment to financial success must also take into account social priorities.”

Caterpillar weigert echter de leveringen aan Israël stop te zetten. In reactie op brieven van activisten, Human Rights Watch en de Speciale Rapporteur voor Voedsel van de VN, schreef de directeur van Caterpillar, James Owen, dat Caterpillar “noch het juridische recht, noch de mogelijkheid heeft om individueel gebruik van haar uitrusting te kennen en of controleren.”

In een verklaring van Caterpillar over het Midden-Oosten, stelde het bedrijf: “We geloven dat elke commentaar over het politieke conflict in de regio het best wordt overgelaten aan onze regeringsleiders die de mogelijkheid hebben acties te ondernemen en het vredesproces te bevorderen.”

Caterpillar kreeg onverwacht bezoek van het TAG inspectie- en actieteam.

Lees HIER meer over hun interventie.

Adres Caterpillar Belgium
Avenue des Etats Unis 1
6041 Gosselies
071 25 11 11

http://belgie.cat.com/cda

Share This Post