OIP (B) krijgt als eerste Belgische bedrijf het oorlogslabel

OIP (B) krijgt als eerste Belgische bedrijf het oorlogslabel

Begin november 2009, Oudenaarde, België

OIP, de Oudenaardse producent van nachtkijkers en vizieren, krijgt onverwacht bezoek van een TAG team.

De TAG inspecteurs vallen het bedrijf binnen om haar banden met de oorlogsindustrie vast te stellen en het personeel hierover te ondervragen. Ze vragen een gesprek met het management, om na te gaan wat hun houding is tegenover de controverse die bestaat tegenover het bedrijf. Ze worden afgewimpeld, maar enkele van hun collega-inspecteurs lopen ondertussen achterom de magazijnen binnen en kunnen daar een kijkje nemen achter de schermen.

inspectorsduo630

De inspecteurs beslissen dat er voldoende aanwijzingen zijn om het bedrijf een oorlogslabel toe te kennen. Ze roepen hun Action Team op , dat in een mum van tijd de gebouwen van OIP merkt met het TAG-oorlogslogo.

De toegangswegen naar het bedrijf krijgen verschillende merktekens. Ook de vlag van het bedrijf wordt vervangen door die met het TAG logo.

De interventie van TAG komt er na kritiek op het bedrijf over haar betrokkenheid bij wapenhandel, en meer specifiek haar banden met en leveringen aan de Israëlische wapenindustrie.

tagduo630klein

OIP is immers een dochteronderneming van het Israëlische wapenbedrijf Elbit. Dit bedrijf is één van de grootste wapenbedrijven van het land en heeft structurele banden met het Israëlische leger.

De systematische mensenrechtenschendingen door dit leger, en het feit dat de producten van Elbit worden ingezet bij illegale activiteiten, stelt Elbit en haar dochter OIP in een zeer negatief daglicht.

TAG ziet het dan ook als haar plicht om de aantijgingen te controleren ter plaatse, het bedrijf te een oorlogslabel toe te kennen, en de informatie over de activiteiten van het bedrijf openbaar te maken.

Share This Post