Luchthaven Luik (B) – Europese draaischijf controversiële handel

Luchthaven Luik (B) – Europese draaischijf controversiële handel

Europa is de belangrijkste handelspartner van Israël en voert op grote schaal fruit, groenten en bloemen in uit het land.

De Belgische luchthaven in Luik is de draaischijf van goederen uit de bezette gebieden. Veel van deze goederen komen uit de illegale nederzettingen.

Deze nederzettingen spelen een centrale rol in het Israëlische bezettingsbeleid. Na verschillende veroordelingen door de Verenigde Naties, werden de nederzettingen in 2004 dan ook juridisch veroordeeld. Het Internationaal Gerechtshof, het hoogste juridische orgaan ter wereld, verklaarde toen immers zowel de muur als de nederzettingen illegaal. Dit betekent dat de bezetter op deze gronden geen economische activiteiten mag ontplooien. De Israëlische overheid lapt deze veroordelingen aan haar laars en bouwt de nederzettingen verder uit, onder meer via economische steunmaatregelen. Maar ook andere landen steunen de nederzettingen, onder meer via de import van goederen uit deze zones. De luchthaven van Luik is de Europese invoerpoort voor deze producten.

Map powered by MapPress
Share This Post